YAVUZ SELİM İLKOKULU KİTAP VE ÇOCUK DERGİSİ’NİN 2. SAYISI YAYINLANDI. TIKLAYINIZ
Okulumuz 4/G sınıfı öğrencilerinin sınıf öğretmeni Mirza Gökdemir rehberliğinde “Eleştirel ve Yaratıcı Okuma” kapsamında yaptığı atölye çalışmaları ürünlerinden oluşan kitap ve çocuk dergisi, özellikle ilkokullarda okuma becerilerine yönelik yeni bir yöntem önerisinde bulunuyor.
Eleştirel ve yaratıcı okuma kapsamında yapılan çalışmaları günümüz toplumlarının ihtiyaç duyduğu okuma becerilerinin kazanılmasında önemli bulduğunu belirten Gökdemir, şunları ifade etti.
Okullarımızda kitap okuma sonrası için yaygın olarak kullanılan; kitap sınavı, özet yazma, hikâye haritası (kişi, yer, olay, zaman) çıkarma gibi çocukların sadece aktarıcı veya anlatıcı olduğu ya da sadece sesletimin yapıldığı uygulamalar söz konusudur. Mevcut uygulamalar günümüz toplumlarının ihtiyaç duyduğu okuma becerilerini ve üretkenliği geliştirmekten ziyade süreci tek taraflı, verimsiz sığ bir çalışmaya evirmektedir.
Eleştirel ve yaratıcı okuma çalışmaları için fikirlerin, karakterlerin, ilişkilerin, davranış ve tutumların anlaşılmaya çalışıldığı, sorgulandığı, tartışıldığı, eleştirildiği, canlandırıldığı ve burada bırakılmayarak yeni yaklaşımların ortaya konduğu, yazılı ve görsel olarak yeni içeriklerin üretildiği bir devam süreci oluşturulmalıdır. Problem durumunu belirlemek, düşünce, davranış ve tutuma sorgulayıcı yaklaşmak, bununla yetinmeyerek problem durumuna yönelik yeni çözümler oluşturmak ve bunu yazılı veya görsel çıktı olarak ortaya koymak okuma becerileri açısından kitap okumanın temel amacına odaklanmış oldukça güçlü bir yaklaşım önerisidir.
Eleştirel ve yaratıcı okumaya yönelik olarak uyguladığımız yöntemin amacı da kitap okumayı sadece metni okumayı temel alan basit, pasif ve tek taraflı bir ilişki veya süreç olmaktan çıkararak çocukların etkin ve üretken olduğu drama, yazma, görselleştirme ve tartışma aktiviteleriyle zenginleştirilmiş üretim odaklı sürece evirmektir.