Temel Eğitimde İyi Örnekler Projesi kapsamında okulumuz sınıf öğretmeni Abdurrahman KARATEPE'nin hazırlayıp yürüttüğü (1001 Gece 1001 Kitap) Projesini yeniden uygulamaya başlamıştır. Öğretmenimize emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.
1001 GECE 1001 KİTAP
ÖĞRENME ORTAMI okuldur anlayışıyla öğrencilere ilkokuldaki eğitim-öğretim hayatı boyunca az ödev verip evdeki zamanlarını daha çok kitap okumaya ayırmaları ve kitap okumayı alışkanlık haline dönüştürmeleri hedeflenmiştir.
Projemiz ilk aşama olarak
1.sınıfın üçüncü haftasında dört yıl içinde çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma amacı ile ‘‘1001 Gece 1001 Kitap’’ Projemiz hakkında velileri bilgilendirici bir toplantı yapıldı.
İlkokuldan mezun olana kadar 4 yıllık sürede en az 1001 kitap okuyacakları ve kitap okuma alışkanlığının bir yaşam biçimi olacağı anlatıldı. ‘‘1001 Gece 1001 Kitap’’ projesi ve projenin en önemli unsurlarından ‘‘ OKU OKU OKU ’’ defterinin nasıl kullanacağı gösterilerek anlatıldı.
Öncelikle sınıf kitaplığı yaşlarına ve seviyelerine uygun kitaplar ile donatıldı. Öğrencilerin günlük olarak okuyacakları kitapları kendilerinin alıp bir gün sonra geri yerlerine koyacak şekilde sınıf kitaplığı düzenlendi. (Resim 4 ,5)
Tüm öğrencilere dört yıl boyunca okuyacakları 1001 kitabı kayıt altına alınacağı OKU OKU OKU adı verdiğimiz bir defter yaptırıldı. (Resim 1,2,3)
OKU OKU OKU adını verdiğimiz deftere günlük olarak okudukları kitapların adını, sayfa sayısını, yazarını yazıp velisi tarafından imzalanıyor. ( Her okuduğu kitap velinin kontrolünde her gün imza ile kayıt altına alınıyor.)
Akıcı okumaya geçtikleri Ocak 2023 tarihinden bugüne kadar seviyelerine ve yaşlarına uygun kitapları anne-babanın hiçbir uyarısına gerek kalmadan okumaya devam etmektedirler. Projeye başladığımız günden bugüne kadar sınıfımızda her öğrenci (47 öğrenci) yaklaşık en az 370 kitap okumuş bulunmaktadır. 4. sınıfta mezun olduklarında 1001 kitap okuma hedefine ulaşmada bu veri küçük bir referans olmaktadır.
6 Şubat 2023 depremine rağmen çocuklar da kitap okuma alışkanlığı devam etmiş ve kitap okuma alışkanlığı çocuklarda psiko-sosyal açıdan olumlu etkisi olmuştur.
Projemiz okulumuzdaki diğer sınıflara , diğer okullara da model olmuş ve uygulanmaktadır. Projemizi anlattığımız öğretmenler ve idarecilerden çok olumlu dönütler alınmıştır. Yine öğrenciler bir süre sonra OKU OKU OKU defterini sahiplenmekte ve geçmişte okudukları kitap sayısını gördükçe okuma alışkanlığına olumlu bir katkı sunmaktadır.
Şu anda sınıfın yüzde doksan beşinde kitap okuma bir alışkanlık biçimine dönüşmüş ve projemiz daha 2. yılında hedefinin büyük bir bölümüne ulaşmıştır, Çocuklar kitap okumaktan zevk alır hale gelmişlerdir. Bu da gelecekteki yaşantıları için velilere bir umut olmuştur.
Sosyal sorumluluk kapsamında 4 yıl boyunca okunan kitaplar okunduktan sonra paketlenip 4.sınıfın sonunda mezun olduklarında kitap ihtiyacı olan okullara İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN koordinesinde bağışlanmaktadır.
Şu an okuttuğum sınıfta da uyguladığım projeyi bir önceki sınıfta uygulamaya başlamış ve bir önceki sınıfımız ile uyguladığımız projemiz ulusal basında ve MEB Çalıkuşu Dergisi mart ayı sayısında yer almıştır.
https://www.sabah.com.tr/adiyaman/2022/02/11/ogrenciler-1001-gecede-1001-kitap-okudu
https://adiyaman.meb.gov.tr/memdergi/dergi032022/files/basic-html/page42.html